Quantcast
Channel: Husdjurshjälpen Skåne
Viewing all 201 articles
Browse latest View live

Hallå Polisen, detta håller INTE!

$
0
0

röttkort

 

Minns Ni hundvalpen Lisa som dog dagar efter nyår och som även konstaterades att hon var en smuggelhund?
Vi skrev om Lisa i januarimånad här på bloggen.
Den 26 februari var Lisas husse med i Sveriges Radio P3 gällande smuggelhundar i Sverige.
Länk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6377828
N
ej Polisen, detta håller INTE! Mer bemanning för att stoppa illegal verksamhet gällande oskyldiga djur – för tullen och även för spaning.

Nu till en helt annan sak – Polisens arbete gällande anmälan om upphittad eller försvunnen hund.
Under kort tid har två individuella ärende hos oss gjort oss oerhört besvikna och frustrerade. Och det är inte första gången och tyvärr inte den sista heller.

Lokaltidningen i orten skrev en helsida om detta ärende i helgen, då hundägaren och upphittaren bearbetar sin sorg och saknad. En kort version av ärendet är att de två hundarna som rymt blev infångade samma dag som de försvann och upphittaren ringer Polisen för att meddela att man har fångat in två hundar. Upphittaren kunde inte ta hand om hundarna av olika skäl och ber Polisen komma och hämta dem. Polisens svar till upphittaren är ”Släpp dem lösa igen” och då gör upphittaren detta med förtroende om att den Polis som hon pratar med kan sin sak gällande detta. Hela ärendet slutar med att hundarna hittas påkörda några dagar senare. Ägaren hade polisanmält försvinnandet samma dag och t o m innan upphittaren ringer och meddelar sin ”fångst”.
Polisens förklaring till det hela är att de hade ont om bemanning och att den som tagit emot samtalet från upphittaren inte jobbar inom den avdelning som oftast tar emot dessa djuranmälningar.
Släpp ALDRIG hunden lös igen om Ni lyckats fånga in den.

Det andra ärendet är en hund som försvinner. Ägarna ringer Polisen och meddelar försvinnandet direkt. Två timmar senare hittas hunden av en person som ringer in och meddelar att man hittat en hund. Trots att en anmälan gjorts, precis som man skall, så matchas inte dessa två anmälningar utan cirka 30 timmar efteråt får hundägaren veta var deras hund är och kan köra och hämta den hos upphittaren. Det är 28 timmar för mycket av oro om anmälningarna hade matchas direkt!

Polisen har avtal med olika företag runt om i Skåne som skall ta emot ett upphittat djur . Varför kallades inte någon av dessa in i första ärendet om de nu själva hade för lite bemanning? Eller varför kontaktade inte Polisen oss? Vi är helt övertygade om att X antal Poliser känner till Husdjurshjälpen.Skåne, speciellt i Kristianstadsområdet, då vi varit i dessa tidningar för inte så länge sedan. Och om personen i fråga som tar samtalet är osäker på hur man ska göra, varför inte säga ”Jag är osäker på just detta, men kan jag få återkomma snarast då jag får fråga en kollega som kan detta bättre”. Hur svårt kan det vara? Eller är det förnedrande? Istället har man två döda hundar på sitt samvete…. För att inte tala om tjejen som fångade in hundarna och som bara löd Polisens ord. Hon mår fruktansvärt dåligt just nu.

Nej Polisen, detta håller INTE! Under 4 år inom Husdjurshjälpen.Skåne har vi fått höra ifrån många upphittare som fått precis samma svar när de ringt och anmält upphittande djur gällande ärende nummer ett och precis samma gällande ärende nummer två är inte heller ovanligt. Och hallå Skånes landshövding, vad anser Du om detta?

Vi ställer gärna upp med ett samarbete med Er Polisen, för våra familjemedlemmar betyder något för oss.
Det är bara att höra av sig på vår mail.

Till Er läsare – har Ni råkat ut för något liknande som i ärende nummer 1 eller nummer 2?
Kommentera gärna eller maila oss: husdjurshjalpen.skane@hotmail.se

 

 


Blodbanken – den viktigaste banken för ditt djur. Vill Du att din hund, katt eller häst blir blodgivare?

$
0
0

 

 

blooddonor

Har Ni någon gång tänkt på varifrån blodet kommer ifrån om din hund eller katt behövts opereras?
Har Ni någon gång tänkt på att tack vare djurägare och duktiga hundar eller katter har räddat just din hund eller katt?
Ibland händer det en olycka som gör att hunden eller katten eller hästen skadas så allvarligt och förlorar mycket blod att man måste tillsätta nytt blod. Det har ju hänt även inne hos oss på Husdjurshjälpen.Skåne att ett djur blivit så skadat när de varit på rymmen att de måste tillsätta nytt blod.
Det är en mycket viktig informationspunkt tycker vi och vi vill verkligen hylla Er alla där ute som ställer upp med Er djur som blodgivare.
Funderar Du på om ditt djur kan bli blodgivare?
Att vara blodgivare är ideellt och kostar ingenting och Ni får inte heller någon pengaersättning. Dock kan Ni få andra rabatter och gratiserbjudande för ditt djur.

 

Vem kan ge blod? 
En hund eller katt måste uppfylla vissa kriterier för att vara en lämplig donator. Uppfyller djuret kriterierna och blir blodgivare kommer de tillsammans med sina djurägare till djursjukhuset var 3:e månad för blodgivning.
Vid blodgivningen lämnar en hund 430 ml blod vilket tappas från halsvenen. Själva tappningen tar 5-10 minuter och besöket är över på 30 minuter. Blodgivande katter måste till skillnad från hundarna lämnas på djursjukhuset några timmar eftersom de får en lätt narkos och dropp under tappningen. De lämnar 40-50 ml blod från halsvenen och stannar på djursjukhus för observation tills de är fullt vakna.

Följande krävs för att bli blodgivare:
Hund
·         Frisk hund som ej står på någon regelbunden medicinering.
·         Väga över 27 kg.
·         Vara mellan 1 och 3 år gammal vid uppstart.
·         Född i Sverige, ej varit utomlands eller planeras ut och resa.
·         Om tik, får inte haft valpar eller planeras gå i avel.
·         Får inte själv ha fått en blodtransfusion.

Det är även viktigt att hunden har ett lugnt och stabilt temperament eftersom den måste kunna ligga stilla i cirka 10-15 minuter under blodgivningen.

Katt
·         Lugnt och stabilt temperament.
·         Frisk katt som ej står på regelbunden medicinering.
·         1-4 år gammal vid uppstart.
·         Väga minst 5 kg utan övervikt.
·         Vara innekatt som är årligen vaccinerad mot kattpest och kattsnuva.
·         Om honkatt, ej varit dräktig eller planeras gå i avel.
·         Född i Sverige, ej varit utomlands eller planeras ut och resa.

 

Vad händer med blodet? 
En påse blod från en blodgivare kan på detta sätt rädda mer en ett liv!

Blodet från en blodgivare delas upp i röda blodkroppar (kan förvaras i 35 dagar) och i plasma (kan förvaras i upp till fyra år) och kan på detta sätt hjälpa två patienter. De röda blodkropparna kan vara livsviktiga vid behandling av bl.a. anemier (blodbrist), stora blodförluster vid exempelvis trafikskador och andra tillstånd då syretillförseln till vävnaderna är nedsatt. Plasman används bl.a. vid förgiftningar, brännskador, parvovirusinfektioner, koagulationsrubbningar och behandling av leversjukdomar.

Till skillnad från hundars blod sparas katters blod som helblod och kan förvaras i 21 dagar.
Källa: Evidencia- och AniCura Djursjukhus

 

Häst som blodgivare

Det finns naturligtvis även hästar som är blodgivare. Dock finns det inte så mycket material om detta att läsa. Det man får fram är att det endast är Helsingsborgs Djursjukhus i Skåne har en sådan blodbank. Vet du mer eller kanske någon från Helsingborgs Djursjukhus läser detta, så får Ni gärna ta kontakt och berätta vilka kriterier och om det finns behov.
Maila oss på : husdjurshjalpen.skane@hotmail.se

 

Vilka har blodbanker för hund/katt/småhusdjur i Skåne?
Maila oss på husdjurshjalpen.skane@hotmail.se och berätta vilka djursjukhus som har blodbanker här i Skåne.

 

I min dröm är guldtian guldvärd för många husdjur

$
0
0

tia

Vi vill först önska våra läsare en Glad Påsk!
Hoppas Ni njutit av solstrålarna som visat sig idag samt att Ni fått tillbringa Er tid med nära och kära, tvåbenta som fyrbenta.

Jag har under veckan läst en hel del inlägg på Facebook och i kvällstidningar om husdjur som hittats och som har behövt läkarvård. Det gör så ont i hjärtat att läsa. Man ställer sig frågorna ”hur länge har de haft denna skada?”, ”vems familj har denna tillhört?”, ”vem kan hjälpa?”.
År 2014-2015 hade Husdjurshjälpen.Skåne ett samarbete med Djurskyddet Nordostskåne och VOOV i Malmö, där vi under ett år hade insamlingar som t ex hund-, katt-, fågel- och gnagarefoder och tillbehör. Vi hade olika inlämningsstationer runt omkring i Skåne som vi sedan körde och hämtade lite då och då och levererade till VOOV i Malmö sedan. Det fanns t o m hunddagis och djuraffärer som skänkte saker när de hade över. Fantastiska människor och vilken lycka för dessa husdjur och människor som levt i helvetet och kunna skänka dem ett hopp och en tro på människan och en liten sten som kan tas väck från det mörka.

Jag satt och drömde att tänk om varje medlem inne hos oss hade skänkt en liten guldpeng – det hade blivit över 11000 kr. Dessa 11000 kr hade man kunnat delat upp 11 ggr och skänkt till elva stycken oberoende ideella verksamheter i Skåne som tar hand om djur som inte har något hem eller djur som är rehabiliteringsbenägna t ex.
Ettusen kronor är kanske inte mycket i Era ögon, men varenda krona är guld värd för många ideella verksamheter OCH för djuren.

Vilken ideell verksamhet skulle Ni skänkt pengar till i Skåne om Ni kunnat?
Här finns inga rätt eller fel svar/önskningar.

Jag vet vilken/vilka jag hade skänkt till.

 

 

 

17-åriga halvblinda och döva dvärgpinschern Loranga försvunnen från Ryssberget

$
0
0

Loranga160328
Dvärgpinscher Loranga, 17 år, försvann den 27 mars 2016 på Ryssberget mellan Näsum och Kylinge i den lilla byn Drögsperyd (Skåne/Blekinge).
Hon är liten och ljusbrun med grå strån på nos och huvud. Hon är lite förvirrad och ser bara med ena ögat och hör dåligt. Ärendet är polisanmält.
Om Du har information kontakta husse Lars på 0706-766725 eller Polisen 114 14.

VARNING! Grillsäsongen är igång – en livsfara för djur och natur om människan INTE sköter sig.

$
0
0

Nu börjar så smått grillsäsongen sätta igång. Väldigt trevligt sätt att grilla och umgås, men tänk på Era djur och andra djur i naturen.

Använder Ni grillspett av trä? Släng inte dom på marken! Alla djur kan skadas av dessa och t o m dö om dessa fastnar i halsen. Ett tomt grillspett luktar ju mat och är självklart lockande för djuren.

Använder Ni grillkol? Släng inte dom på marken! Ni fattar själva varför….

Grillar Ni majskolvar? Släng inte dom tomma majskolvarna på marken! Alla djur kan skadas av dessa och t o m dö genom kvävning.

Dricker Ni ur plastflaskor, aluminiumburkar, glas, burkar med kapsyler? Släng inte dom på marken! Djur kan fastna i dessa och kvävas.

Använder Ni plastpåsar att ha bröd/grönsaker/bestick i? Släng inte dom på marken! Djur kan fastna eller få plastpåsen runt huvud/hals och kvävas. Små som stora djur.

Använder Ni engångsgrill? Lämna ALDRIG den kvar på platsen. Släck den ordentligt. Ta med den och släng den hemma eller i ett sopkärl i området.

GÖR RÄTT OCH GÖR DET OFARLIGT FÖR ALLA PÅ BÄSTA SÄTT!

 

allemansrätten

 

 

 

Rädda djurliv på valborgsmässoafton

$
0
0

Valborg160422

Många påbörjar sina högar med ris och kvistar flera månader innan valborgsmässoafton. En majbrasa ska ju gärna vara så stor som möjligt. Men löv, kvistar och grenar brinner inte bara bra, det kan också fungera som heminredning, åtminstone om du frågar igelkotten. Igelkottarna älskar nämligen att gosa in sig längst inne i brashögarna. Igelkottar springer inte i väg för att det blir varmt eller börja brinna, i stället kryper de ihop och ligger kvar, och ofta eldas de upp i brasorna.

Det absolut bästa är att flytta kasen några meter, då brukar kottarna krypa fram. Alternativet är att man redan från början sätter ett nät runt kanten. Är nätet 30 centimeter högt så kan inte igelkottarna ta sig över det.  Är högen stor så använd en lång planka och häv upp brasan. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att ingen oskyldig varelse får sätta livet till.

Årligen dör ett flertal igelkottar i majbrasorna. Men det är inte bara igelkotten som riskerar att grillas. Rishögarna kan även locka fåglar i döden. Andra som använder den blivande brasan är t ex kattmammor. Tragedier har utspelat sig när kattmamman försökt rusa in i elden för att rädda sina små.

Tack för att Du respekterar djurlivet.

 

♥ 13-åriga Jacki ifrån Sätofta utanför Höör är hittad ♥

$
0
0

Jacki1604241

Jacki1604242
Foto: Privat

♥ JACKI ÄR HITTAD ♥

Seniordamen Jacki, 13 år, försvann från Sätofta, Guldkusten i Höör den 24 april från sin trädgård.
Hon är av raserna 50% Basset, 25% strävhårig tax, 25%  Jack Russel.
Vid försvinnandet bar hon ett rött brett halsband. På grund utav ålder ser och hör hon lite dåligt.
Hon gillar människor men kan skälla (lite osäker) mot andra hundar.

Ärendet är polisanmält.
Ser Ni henne ring Emma xxxx eller Polisen 114 14.

Husdjurshjälpen.Skåne ute på fältet i juni

$
0
0

 

Lottas_skylt2015

Den 5 juni kommer Husdjurshjälpen.Skåne att delta på”Hundens Dag” hos Åhus Brukshundsklubb.
Så har Ni vägarna förbi så är Ni välkomna dit! Passa på och gör en söndagsutflykt och träffa oss bland annat.

På programmet kommer man ha uppvisning från klubbens kurser, uppvisning av Id-hundar, rallystafett och även en tävling i agility. Visst låter det spännande?

Vi ser verkligen framemot denna dag och självklart har vi beställt solsken i lagom temperatur för hundarna.

 


DJUR + STARK VÅR- ELLER SOMMARSOL + BIL = LÄMNA DJURET HEMMA!

$
0
0

Hundisommar_skylt2015

Äntligen visar solen sig! Som många av oss har längtat efter solens varma strålar. Men NU gäller det att tänka på djur i bilen. Det är väl inte farligt med vårsolen tänker kanske Ni? Jo, det är det!
Även om temperaturen på termometern enbart visar 14 grader blir det snabbt varmt i en bil. Det räcker INTE att ha fönstren nervevade några få centimeter och ha bilen stående i skuggan.

Varje år dör djur, mestadels hundar, i bilar en plågsam död för att hundägaren är oansvariga och tror att hunden klarar sig några minuter (som oftast blir fler än några minuter – ibland 1-2 timmar) i en bil trots att bilen står i skugga och fönster nervevade. Och nej, det räcker heller INTE som ursäkt att hunden/hundarna har tillgång till vatten. Du kan inte jämföra din hud med hundens päls!

Så snälla, låt oss slippa läsa artiklar i media och hos oss på Husdjurshjälpen.Skåne om att hundar dött en plågsam död på grund utav Ert oansvariga beteende. Och en annan sak, Ni slipper även att få en krossad ruta/rutor på Er bil för att någon försökt rädda livet på Er hund.

Skulle Ni upptäcka en djur i nöd i en bil får Ni krossa rutan, men meddela alltid Polisen först!

 

Viltolyckor händer vart 15 min – hur gör vi vid olycka?

$
0
0

call112_2

 

Över 48000 viltolyckor skedde 2015. Det sker i genomsnitt en viltolycka var 15.e minut på våra vägar. Samtliga Viltolycksrådets medlemsorganisationer och regionala råd arbetar under insatsveckan (se text längre ner) med information till bil- och mc-trafikanter samt bilskoleelever om viltfaran på våra vägar och hur du som trafikant kan förebygga olyckor.  Alla måste hjälpas åt för att minska detta. Viltolyckorna på våra vägar uppmärksammas i kampanjveckan 24- 30 september. Kampanjen har fått namnet ”Tänk efter före” som innebär ett personligt ansvar. Som fordonsförare kan du bidra genom att bl.a. förbereda din resa, skaffa information och anpassa hastigheten till de vägsträckor där det är extra farligt.

Nationella Viltolycksrådets film ”Tänk efter före” syftar till att få trafikanterna att förbereda sin resa genom att ta reda på var det har skett viltolyckor, vara utvilade innan man startar sin resa då är man mer uppmärksam och använda sig av Nationella Viltolycksrådets hemsida för att bland annat informera sig om de farligaste vägsträckorna.

Nationella Viltolycksrådet har tagit fram en App ”Viltolycka” som man gratis kan ladda ned till sin mobiltelefon. Har man aktiverat den så kan man bli varnad när man kör in i ett viltolycksdrabbat område.

Ett viktigt arbete med viltolyckor görs av eftersöksjägare. Deras arbete innebär att när ett larm kommit till Polisen om en viltolycka så skickas en eftersöksjägare från någon av jägarorganisationerna ut till olycksplatsen för att därifrån spåra viltet och avliva det om det är nödvändigt. På så sätt förkortas djurets lidande avsevärt. Trafikanterna måste därför markera platsen där sammanstötningen skedde. Detta gör man bäst genom att använda den s.k. viltolycksremsan som finns att få på närmaste bilprovning.
Respektera eftersöksjägarens viktiga uppdrag att förkorta trafikskadat vilts lidande genom att sakta ner farten när du ser en eftersöksjägare i anslutning till vägområdet.

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.
Det vilt som du har kolliderat med kan antingen ligga dött på plats eller ha gått vidare mer eller mindre skadat. Skadat och trafikdödat vilt ska omhändertas.

Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
Ring 112 och anmäl olyckan.
Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.
Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.
Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.
Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.
Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

Vid kollision med övriga viltslag, utöver de ovan nämnda, gäller inte någon formell anmälningsplikt till polisen. Om man har kolliderat med ett mindre djur ska man se till att djuret blir avlivat och om möjligt avlägsnat från vägbanan, men som tidigare nämnts tänk alltid på din egen säkerhet.

Hur får jag tag på varningsremsor?
Viltmarkeringsremsorna finns att hämta hos de ingående parterna i NVR. Du ser vilka parterna är nederst på sidan. Remsan är gratis. Den kan också  hämtas hos de flesta av landets bilprovningsstationer, styckevis, en eller flera.
Företag, åkerier, kommuner, landsting m.fl. som behöver remsor till sin bilpark kan skicka ett mail till lars-erik.nilsson@polisen.se för mera information.

Eftersök av trafikskadat djur – så fungerar det.
Inom varje kommun har Nationella Viltolycksrådet ett antal kontaktpersoner som ansvarar för var och en sin del av vägnätet (ansvarsområden). På polisens LKC finns en karta där det framgår vilket ansvarsområde som ansvarar för just det vägområdet där den anmälda viltkollisionen har inträffat.

En av kontaktpersonerna underrättas per telefon av LKC om den inträffade viltkollisionen. Kontaktpersonen arbetar efter upprättade rutiner som innebär att skadat vilt kan avlivas och tas om hand så fort som möjligt.

Källa: www.viltolycka.se

En svan, en andfamilj och igelkottar misshandlade till döds. Vart har respekten och empatin för djuren tagit vägen?!

$
0
0

Jagkaninteföra160520

Denna vecka som har gått har man blivit fruktansvärt upprörd av att läsa dessa rubriker i media…
”En svan plågades till döds genom att bli kastad emellan ett gäng barn i Bjuv”, ”Andfamilj hittades ihjälslagna i Simrishamn”, ” En död igelkott och en mycket allvarligt skadad hittades av en kvinna i Hässleholm och troligen sparkad till döds”.

VAD ÄR DET SOM HÄNDER?! ÄR NI HELT GALNA??

Det är så fruktansvärt och upprörande att läsa och man blir så arg och väldigt väldigt illa berörd.
Sen när blev det tillåtet att plåga oskyldiga djur?! ALDRIG!
För ett eller två år sedan skrev jag om exakt samma meningslösa våld mot dessa oskyldiga djur och tydligen har inget förändrats.
HUR ska vi vuxna som förstår att det inte är acceptabelt att göra andra djur illa kunna förmedla detta budskap på ett sätt till dom som inte förstår?
HUR ska vi skydda dessa oskyldiga djur tills att fler förstår och faktiskt slutar göra djuren illa?
HUR kan du som medmänniska agera?

Djuren kan INTE för någon talan – de behöver din röst för att informera och agera mot de barn/ungdomar och vuxna som gör detta.

Om Ni ser barn/ungdomar eller vuxna misshandla ett djur (exempelvis ovanstående rubriker eller så klart andra djur) så snälla blunda inte utan dokumentera med din mobil på avstånd och ring Polisen direkt.

Till sist – om någon vet något om ovanstående misshandelsärende om svanen, andfamiljen eller igelkottarna – vittnen, observationer eller något som kan bidra till att de som gjorde detta åker fast – kontakta Polisen omedelbart.
Gör rätt och bli en av dom som för djurens talan. 

Katter lämnar spår av tassar i ditt hjärta ♥

$
0
0

Jag har själv ingen katt men vi hade katter under min uppväxt. Först hade vi en röd perser som hette Mozart. Mozart var en riktig hemmakatt, han gick inte många meter från husets trygga vrå. Sen kom Månzan till oss, hon var till synes utan ägare, och hon bestämde sig för att hon skulle bo hos oss. Månzan var väldigt tacksam för mat och husrum men hon bodde hos oss på sin villkor vilket bland annat innebar att vi fick ta hand om hennes kattungar. Kattungar är ju så söta ♥ MEN ack vilket besvär vi hade att hitta hem till dom, på den tiden fanns inte Blocket och andra annonssajter… det fanns ju knappt internet. Nej, man fick vackert annonsera på anslagstavlan på ICA, Regnérs och några rader under ”bortskänkes” i lokaltidningarna. Vi hade tur vi hittade hem till ungarna, vi behöll 2 st: Olle Olsson & Gosan som båda kastrerades när de var stora nog för fler kattungar skulle det inte bli. Gozan, Olle Olsson  och Gozan levde många långa och lyckliga år hemma i mitt barndomshem och nu är de kattänglar för evigt ♥
Apropå söta kattungar, ”kattungesäsongen” här nu, om katthemmen inte redan har fullt så lär det inte dröja länge förrän de har det. Övergivna eller hemlösa kattmammor som är dräktiga eller som redan fått sina ungar hittas och behöver hem, det är samma sak varje år tyvärr. Blocket och kattgrupper på Facebook svämmar över av kattungar som behöver hem, kattungar som hittats övergivna, kattmammor i dåligt skick, kattpappor i dåligt skicka och alla söker ett hem att få bo i…
Vad kan du som kattägare göra åt detta kanske du undrar? Jo chipmärka eller tatuera samt registrera din katt så att om olyckan är framme och katten försvinner så är chansen på återförening större eftersom det genom id-registret går att få fram vem som  är ägare till den upphittade katten. Det finns två kattregister i Sverige DjurId – SKK/Svenska kennelklubbens ägarregister och SVERAK Sveriges Kattklubbars Riksförbund. Om du hittar en katt som verkar vilsen så kontrollera om den är chipmärkt om den inte har någon synligt id.märkning, chipet kan bara läsas av med en chipläsare och en sån har alla veterinärerna. Sen är det där med kastrering som faktiskt är den bästa lösningen för att hålla kattbeståndet i skick, idag finns det ca 100.000 – 150.000 hemlösa katter i Sverige så fler hemlösa katter behöver vi inte. En okastrerad hona kan få upp till 120 ungar under sin livstid och en okastrerad hankatt kan bidra till tusentals oönskade kattungar under sin livstid. En katt lider inte av att vara kastrerad och den enda nackdelen är väl att katten kan gå upp i vikt och i och med det så får man hålla koll på vad vågen visar och kanske dra ner på mängden alternativ byta foder.

Här kan ni hitta andra sommarinlägg som vi bloggat om tidigare:
Katter på vift

Fästingarnas himmelrike är kommen!

Den blomstertid nu kommer med….

Kaniner kaniner kaniner


”A balanced home needs a dog to adore you and a cat to ignore you”

Bild: privat
Bild: privat

 

Hästar och lösa hundar

$
0
0

Läste precis om 3 hundar som i april jagade ett hästekipage och det hela slutade med en räkning från veterinären på minst 20.000 kr för hästägaren, polisen inte vill gå vidare med ärendet, och en hundägare som vägrar ta sitt ansvar. Artikeln om händelsen hittar ni här.
Som hundägare blir jag rent ut sagt heligt förbannad när andra hundägare vägrar ta sitt ansvar, vägrar se att deras hund/hundar gjort något fel och vägrar förstå att som hundägare har de STRIKT ANSVAR för vad deras hund/hundar ställer till med. Det är lika mycket en hundägarens SKYLDIGHET att känna till lagar och regler om hundägandet som det är för en bilist att känna till de lagar som gäller vid bilkörning!
Googlade ”hundattack + häst” och fick upp många tidningsartiklar, här är några:

⋅ Norrtälje april 2012 – Hundar attackerade ryttare – 28-årig kvinna svårt biten

⋅ Spandelstorp december 2015 – Tilde Persson och ponnyn Pigalle attackerades av hund

⋅Hultsfred november 2010 – Par riskerar åtal efter hundattack

⋅Kyrkhult augusti 2013 – Aggressiv pitbull bet sig fast i hästmule

 
Jag kopierar denna text om tillsynslagen från SKK´s hemsida:

”Att vara hundägare innebär ett stort ansvar. Det är inte bara hunden som ska må bra och bli väl omhändertagen, det finns krav från samhället också. De sociala förpliktelserna framgår av lagen om tillsyn över hundar och katter.”

Lag 2007:1150 om tillsyn över hundar och katter trädde i kraft den 1 januari 2008. Lagen föreskriver att hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Hundar ska vara id-märkta och Jordbruksverket för ett centralt register över landets hundägare.”

”En lös hund som befinner sig på område där lantbruksdjur finns får infångas och om inte det går och det är nödvändigt för att förhindra skada på djuren dödas av den som äger eller vårdar lantbruksdjuren. Detsamma gäller om en hund springer lös i ett område där det finns vilt. Då får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne alternativt polismyndigheten ta hand om hunden. Kan inte hunden tas om hand får polismyndigheten avliva hunden om det är försvarligt med hänsyn till omständigheterna i övrigt.

Kostnaden för omhändertagande ska betalas av ägaren eller innehavaren.”

”Under tiden 1 mars tom 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt, under den övriga tiden av året ska de hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som avviker från ovanstående. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att en hund ska hållas kopplad.

Ovanstående innebär inte automatiskt att hunden måste vara kopplad, den måste dock stå under sådan lydnad som om den vore kopplad. I vissa områden råder alltid koppeltvång och på vissa platser totalt hundförbud, det är t ex vanligt med koppeltvång i offentliga parker och med hundförbud på lekplatser, kyrkogårdar och allmänna badplatser. Information om detta framgår av kommunens regler som varierar från kommun till kommun. Eftersom du som hundägare är skyldig att känna till vilka lagar som gäller är det lämpligt att du kontaktar Miljö- och hälsoskyddskontoret i den kommun där du bor eller vistas för att få information om vad som föreskrivs i just denna kommun.

En skada som orsakas av en hund ska ersättas av dess ägare eller innehavare.”

”Hundägaren eller den som har hand om hunden har ”strikt ansvar” och är alltid skadeståndsskyldig oavsett hur olyckan gick till. Man har dock rätt att kräva tillbaka pengarna från den som egentligen och bevisligen orsakat skadan. Det strikta ansvaret gäller även om ex en annan lös hund kommer in i din trädgård, oavsett staket, din hund är bunden etc. Blir den andra hunden skadad är du som ägare skadeståndsansvarig, trots att den andra hunden inte har på din tomt att göra. Detta ansvar kan dock jämkas eftersom även den andra hundägaren har strikt ansvar och därmed borde ses som medvållande. Kontrollera att din hemförsäkring även innehåller en ansvarsförsäkring, det kan annars bli mycket dyrt om din hund ställer till med något.”

Hästen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Cia Larsson
Hästen på bilden har inget med texten att göra.
Foto: Cia Larsson

 

Ormbett, getingar, våteksem och algblomning – några av sommarens tråkigheter för djuren

$
0
0

Studier av naturligt förekommande ormbett på hund försvåras av stor variation i mängden injicerat gift och därmed också av symtombilden. Då graden av förgiftning hos den enskilda patienten inte kan bestämmas objektivt är det svårt att utvärdera och jämföra patientrespons vid olika behandlingar. För vetenskapliga referenser hänvisas till artikeln om huggormsbett publicerad i SVT 5/08 .

Uppsöka veterinär utan dröjsmål 

Direkt efter ett ormbett är det svårt att bedöma om giftöverföring skett och i vilken omfattning. Initialt opåverkade hundar kan visa tilltagande symtom under det första dygnet. Vid förgiftning är tidig behandling betydelsefull och därför rekommenderas djurägare att utan dröjsmål uppsöka veterinär för bedömning och behandling av den ormbitna hunden.

Strikt vila
Efter ett ormbett rekommenderas fullständig vila, då muskulär aktivitet kan påskynda giftspridningen från bettstället. Hög gifthalt i blodet kan leda till systemisk påverkan med allvarliga följder om inte veterinärvård snabbt sätts in. Vid långsammare giftspridning har patienten bättre chans att nå veterinär innan allvarliga symtom uppträder. All manipulation av bettstället (bandage, kyla, sugande eller liknande) avråds.

Kortison
Övertygande vetenskapliga bevis både för och emot kortison omedelbart efter ett ormbett saknas. Att ge en anti-inflammatorisk dos har i en svensk studie visats sakna effekt. Att rutinmässigt ge kortison vid akut misstanke om ormbett är därmed inte aktuellt, men det finns några situationer där medicinen kan övervägas.

Lång resväg
Vid lång resväg (fjäll, skärgård) kan kortisonets eventuella hämning av effekterna av toxinutlösta kroppsegna farmakologiskt aktiva substanser som t ex histamin och bradykinin vara av betydelse då ingen annan behandling finns att tillgå under resan. Skadliga verkningar av inflammatoriskt påslag kan också möjligen påverkas. Kortison kan minska smärta och höja allmäntillståndet något – fördelen är en angenämare resa för patienten, nackdelen är att rörligheten kan öka.

Allergiska reaktioner vid tidigare tillfällen
Vid huggormsbett injiceras en komplex blandning av olika ämnen i patienten. Allergisk reaktion mot något av dessa ämnen är möjlig även om det sannolikt är ovanligt. En hund som vid tidigare situationer reagerat med anafylaxi kan möjligen ha högre risk att reagera även efter ett huggormsbett. Det är dock svårt att särskilja en sådan reaktion från en reaktion på giftet, som orsakar den nämnda frisläppningen av bland annat histamin.

Länge rådde en allmän uppfattning om att huggormsbett på människa sällan ledde till allvarlig förgiftning. En trolig orsak till missuppfattningen är att ungefär en tredjedel av ormbetten är defensiva, så kallade torra bett utan giftöverföring. Symtomfrihet är att vänta om inget gift injicerats. Epidemiologiska studier på människa visar att betydande förgiftning inte alls är ovanlig vid bett med giftinjicering – huggormens gift är utan tvekan potent och ska inte underskattas varken på människa eller hund.

Ormar trivs på varma hällar, i högt gräs, i lövhögar, i öppna komposter, under uthus och i husgrunder. En tomt med kortklippt gräsmatta och utan skrymslen och kryphål gör din trädgård otrivsam och mindre intressant för orm.

Alla svenska ormar är fridlysta och får bara dödas i absolut nödläge. Däremot är det tillåtet att bära iväg en levande orm från sin tomt och placera den en kilometer bort. Vilket dock kan vara lättare sagt än gjort.

Getingar

En nyfiken hund blir lätt getingstucken. Den sticker fram huvudet för att för att sniffa på det surrande krypet och får vips ett stick i nosen. Ibland kan du hitta gadden om du letar i pälsen.

Giftet framkallar stark smärta och en öm svullnad, men är ofarligt. Låt hunden vila tills den är återställd. Om giftet sprutas in i blodbanorna kan det ge kort yrsel och illamående, men normalt går det över snabbt. Om en mycket liten hund blir biten av många getingar eller om hunden svullnar i andningsvägarna bör du kontakta veterinär.

Det senare händer hundar som fångar flygfän med munnen. Uppmuntra därför inte hunden att snappa efter flugor även om det ser roligt ut; den kan inte skilja mellan snälla och stingande insekter. Ytterligt sällsynt kan en hund, liksom enstaka människor, vara överkänslig för insektsstick och kollapsa totalt efter ett bett.

Bild laddas...

Våteksem

Trots bra förberedelser kan hunden få fukteksem. Hot spot, sommareksem, badeksem eller våteksem är några andra benämningar på samma typ av hudproblem. En kliande, fuktig fläck med kletig yta dyker plötsligt upp, ofta snett framför örat eller på halsen. Huden är varm, svullen och röd och den ömmar. Spaniel, retrievers och rottweiler drabbas oftare än andra raser.

Klipp rent ordentligt, både över själva förändringen och minst en centimeter ytterligare så ser du lättare om det sprider sig. Rengör med sårtvättmedel. Hindra hunden från att klia. Avstå från bad tills det läkt ut helt.

Om inte en snabb förbättring inträder blir det i stället snabbt sämre och då bör veterinär anlitas. Torka hunden när den badat utomhus.

Algblomning

Det tunna lagret av gult barrträdspollen som oftast ligger på vattenytan i juni är helt ofarligt. Avstå i övrigt från att låta hunden bada om vattnet ser otäckt ut eller luktar illa.

Ostkusten drabbas av allt större, tätare och längre algblomningar från juli månad och framåt. Vattnet ser ut som rabarbersoppa och ytskiktet packas till en tät, grå massa som hänger ihop som stora filtsjok.

Alla alger är inte giftiga, men du och jag kan inte bedöma det med blotta ögat. Håll hunden borta från stranden helt, låt den inte bada och låt den inte dricka av vattnet. Den blågröna varianten ger kräkningar, virrighet, diarré och kan ge skador för livet om den slår ut njurarna.

En blind hund och en äldre man är nu bara en äldre man – Till Minne av Tor

$
0
0

Inatt fick jag ett email.
Ett email från en av alla hundägare som vi haft kontakt med på Husdjurshjälpen.Skåne och hjälpt.
Det är från en äldre herre, Ole, som blev av med sin blinda hund Tor för 3 år sedan. Jag kommer aldrig att glömma det ärendet. Underbara Ole som älskade sin blinda hund mer än något annat.
Nu ville han berätta att Tor lämnat honom för gott. Tårarna bara rann ner för mina kinder. Hans ord i mailet över hans berättelse hur Tor lämnade honom ensam och hur mycket han saknade honom skär i hjärtat på mig.
Jag har aldrig träffat Ole personligen utan bara pratat med honom per telefon och via mail många gånger under tiden Tor var försvunnen och en hel del efter hemkommande men efter det kanske en eller två gånger om året.
Jag känner sådan tacksamhet över att fått lära känna denna äldre herre och fått höra alla knasiga historier om Tor och alla rackartyg han hittade på.
Vila i frid Tor – Du är garanterat för alltid saknad och älskad.

Hearts--Angel-Heart--29700

För Er som inte känner till historien om hunden Tor och hans ägare Ole så kommer här en sammanfattning om hela förloppet.

”BLINDA Tor, 9 år försvann från sitt hem den 18 november 2013, VALLÅKRA/Helsingborg/Skåne!
Tor är en blandning mellan cockerspaniel/strävhårig tax och öronmärkt
Tor försvann från sitt hem, Vallåkra XXXXXX och har inte setts sedan dess. Han har inget halsband eller koppel på sig. Tor blev blind för ca 1 år sedan och kan uppträda förvirrat.Polisanmält.
Tors husse Ole har drabbats av en stroke för ett tag sedan och är väldigt väldigt ledsen. Han har kört själv och letat dag som natt. Han har satt upp efterlysningslappar runt om Vallåkra, Gantofta, Hyllinge.
Ole är tacksam för all hjälp han kan få, dock har han inte Facebook.”

 Vi skapade ett event för hunden Tor så all information skulle bli samlat på samma ställe. Många engagerade människor hjälpte till i sökandet och satte upp efterlysningslappar om Tor och ägaren själv körde dag och natt och letade efter honom, men ingen hade sett honom. Vi hade ständigt kontakt med Ole.

Den 21 november 2013 hittades Tor, i Viarp ca 3 km från där han försvann av en dam som ringt Polisen och sagt att hon hittat en lös hund. Just då kom en av våra medlemmar förbi där och hon kunde bekräfta att det var Tor. Polisen var där också just då. Polisen fick telefonnummer av vår medlem till ägaren Ole och bad honom hämta Tor på brandstationen.

Kl 18.18 den 21 november 2013 – vi fick nyss mail från Ole..

”Hej igen, ja nu är han hemma, och det märks lite at han har vandrat på stora vidder he he, då han går runt och ska känna igen hemmet och stöta emot hele tiden.
Men han har drucket och ätit en portion mat, och jag har bommat igen realt i trädgården, och nu medan jag skriva , ja då kom han och klämde sig in och ligga nu på min ena fot, enda som värka ha hänt , är att dom sår han ibland får i mungipan (läppfolder), dom har böljat komma igen, så han ska tvättas där med en spc, schampo och sprejas, då bruka det gå bort,, anas bruka dom skära bort lite och sy igen, anas värka han som vanligt och glad och la sig tillrätta redan i bilen, så nu kan jag nog få vila lite på soffan med han, är trött som bara den,
men tacka en så länge och vi hörs,
MVH Ole ”

131122 – kväll
VI har fått lite uppdatering från Ole nu. Tor mår bra. Han har tappat några kilo, men Ole är inte orolig för honom.  Han skriver att Tor dansar på två ben och när Ole var tvungen att köra och handla en kort stund hade Ole sådan ångest över att lämna honom ensam den korta stunden.  När han kom hem och öppnade ytterdörren låg Tor med nosen vid dörrposten och blev överlycklig att husse kom hem och ville lukta vad husse hade handlat.

131214  uppdaterade vi Tors hälsotillstånd såhär;

”I eftermiddags fick vi mail från Ole och Tor. 
Tor mår bra under omständigheterna, men Ole har nu reagerat på att Tor verkar ha förlorat sin hörsel.
Ole har sagt hans namn rätt högt och då har Tor inte reagerat och han har även knäppt med fingrarna vid hans öron och då har Tor inte heller reagerat.
Så på måndag kommer Ole att köra till Helsingborgs Djursjukhus för att kolla hörseln på Tor.
Håll tummarna för dom på måndag – vi tycker det räcker med att Tor förlorade sin syn för ett år sedan.”

131217  fick vi denna uppdatering ifrån Ole – Tors ägare som vi naturligtvis framförde;
”Tor hade kraftig öroninflammation på båda öronen. Detta kan bero på dessa dygn han var ute i fukt osv enligt veterinären. Dock har Tor inte visat att han har ont eller kliat, skakat på huvudet, så som hundar brukar göra när man har ont eller är irriterad i öronen.
Vi hoppas att medicinperioden gör att Tor får tillbaka sin hörsel OCH att det inte gjort att hans hörsel har försämrats efter detta.
Ole hälsar med en stor kram och 800 spänn fattigare som han skriver med en glimt i ögat. ”

 

Tor_Ole
Tor och Oles återförening på brandstationen
Foto: Rebecka Jeppsson/Husdjurshjälpen.Skåne

Ljus
”Flaggan hänger på halv stång och ett mycket tomt hus…stor tomhet”
Ole, husse till Tor, 160604


Rör inte mitt husdjur!

$
0
0

RörInteMittHusdjur160607_HDH

 

Det sker på några sekunder…det som inte ska få ske. För man skall kunna skilja på ditt och mitt – rätt och fel.
Det är många människor i vårt avlånga vackra land som vet detta, men tyvärr även del som inte gör det.

Igår stals en familjemedlem från inhägnat område. Ett område där det rör sig folk hela tiden, med eller utan bil. Det fanns två hundar utomhus (vi kallar hundarna Wicki och Walle) och man kollade till hundarna kontinuerligt. Plötsligt var Wicki borta.
Hundarna är av en ras som är en typisk familjehund som gärna vill vara medelpunkt, klok och lättlärd – en litenhet men ändå ett kraftpaket. Rasen är populär här i Sverige.

Först trodde ägarna att Wicki lyckats komma utanför inhägnaden men när de inte hittade henne efter en stunds sökande började de misstänka att Wicki blivit stulen.
Man la ut en efterlysning i olika djurgrupper på Facebook med bild på Wicki och bad allmänheten att hålla utkik. Många fina eldsjälar var ute och letade och efterlysningen delades flitigt. Man polisanmälde händelsen också ifall Wicki skulle hittas av någon.

Efter några timmars letande fick en av ägarna ett telefonsamtal. Man berättade att man hade deras hund dock 62 km från platsen där Wicki försvann. Man hade inte ringt Polisen och anmält upphittandet eller kontaktat en veterinär för man var osäker om hunden hade någon ägare. Dessutom hade personen varken Facebook eller mobil vid upphittandet. Man hade enligt personen sett efterlysningen på Facebook, då man skaffat Facebook några timmar efter upphittandet – vilket sammanträffande.
De kunde få tillbaka Wicki mot betalning.

Ägarna åkte ner till platsen och nu är Wicki hemma igen. Hon är trött och medtagen efter händelsen så även ägarna.
Wicki är en hund som älskar allt och alla medans Walle är lite mer svår att charma, därför tog man enbart Wicki.

Allt är nu polisanmält.

SNÄLLA DJURÄGARE – HÅLL KOLL PÅ ERA DJUR I ER TRÄDGÅRD ÄVEN OM DET ÄR INHÄGNAD TRÄDGÅRD ELLER DE ÄR I HUNDGÅRD.  

DET GÅR OERHÖRT SNABBT OCH TJUVAR SKYR INGA MEDEL. 

 

 

 

 

Hunden Harley försvunnen från Lönsboda – kan ha fastnat med sitt koppel!

$
0
0

 

Harley_elappar160609

OBS! Harley är skygg så ser Ni honom ring ovanstående mobilnummer direkt. Inga hastiga rörelser eller höga rop efter honom.

Senaste observationen är den 8 juni bakom Triplan AB på Hammarevägen vid 21-tiden.

Liten äldre hund söker ägare – varit på rymmen sedan troligtvis i maj eller längre, men är nu infångad.

$
0
0

Hund_Ängelholm160612

Foto: Från Upphittade djur i Nordväst

Denna fina lilla äldre hund fångades av eldsjälar inne i Ängelholm den 10 juni. På bilden är hon badad och klorna klippta. Ej mager så har klarat sig bra ute. Inget chipp eller ingen märkning.
Hunden har setts lös redan den 15 maj i Grevie, men kan ha varit på rymmen ännu tidigare då klorna var väldigt långa.

Nu söker vi och Polisen ägare till denna hund.
Vet Ni vem ägaren är eller är Ni ägaren – ring Polisen 114 14.

Seniorhunden Tyson försvunnen i Ystad

$
0
0

Tyson160619

Tyson, 10 år, försvann från Palmelydersgatan i Ystad den 18 juni. Han är av rasen heter Coton de Tuléar.
Kännetecken om honom är att hans svans är ovanligt kort för rasen. Han rymde från en trädgård men bor egentligen i Rynge. Han har ett Louis Vitton halsband med ett telefonnr som inte stämmer. Han är chipad och ärendet är polisanmält.
Observation: Han sågs senast 20.45 vid Kristianstad rondellen och på stigarna in vid Karlssons dammar i Ystad den 18 juni.
Viktigt att komma ihåg är att Tyson är troligen skygg och stressad.
Ring Göran 0766-005153 eller Helene 0730-538807 om Ni ser honom.

Livmodersinflammationssjuka hunden Frida funnen efter sex dygn i hetta och åskoväder

$
0
0

HundenFrida160626

Foto: Guldtackan´s Tjänstehundar

Det här är historien om hunden Frida försvann som försvann från Bertilstorp utanför Brösarp den 21 juni 2016. Hon skulle ha opererats för livmoderinflammation den 22 juni.
Frid är ca 8 år av rasen Bordercollie/Vaktel. Hon är chippad och vid försvinnandet bar hon inget halsband eller koppel på sig men ett fästinghalsband.

Den 22 juni ser jag en efterlysning i en liten grupp där det med kort text frågar allmänheten om någon sett en tik springa lös och att hunden är sjuk i livmodersinflammation.
Vi på Husdjurshjälpen.Skåne tar kontakt med den som skrivit efterlysningen för att ta reda på mer information och får då reda på att hunden heter Frida och att hon skulle opereras akut, men försvann dagen innan. Det är en vän till Fridas ägare som skrivit efterlysningen för Fridas ägare mår fruktansvärt dåligt och att hoppet är ute för Frida.

Vi gör en mer informativ efterlysning på Husdjurshjälpen.Skåne och taggar medlemmar boendes i kommunen. Direkt börjar folk dela efterlysningen på sina loggar och människor erbjuder sig att hjälpa till att söka. Midsommarhelgen startar nu och det är fruktansvärt varmt på dagarna och åskoväder på kvällarna/nätterna – ingen bra kombination för en sjuk hund. Men vi tror på hoppet!

Id-förare med sina hundar blir kontaktade. Här är deras egna berättelse;

”Vi blir kontaktade att gå ut o söka efter sjuka Frida. Med oss har vi ID utbildade hundarna Europa och Alien, vi möter med hundföraren Vicke som har med sig Morris och startar söket. Hundarna går över alla åkrarna och 2 timmar senare har vi kommit en bra bit hemifrån, till en öppen vildvuxen hage. Regnet,åskan o blixtrarna gjorde att vi var tvungna att bryta 23.15. Nästa dag är Midsommar. Vi kunde konstatera att Frida lever, trycker i åkern och håller sig där. Matte rekommenderas att söka genom åkern nästa dag.

Vi fortsätter att söka efter Frida Midsommardags morgon. Hittar inga nya spår. Ser inte hunden. Bryter för den enorma värmen. Och drar ihop en skallgång på eftermiddagen, där flera underbara människor slöt upp. Tyvärr hittade vi inte henne. Vi kör igång igen dagen därpå, söker ihop med Vicke och hennes hundar Morris, o Daimy som jobbade bra ihop med resten av teamet. Vi får inte upp spår. Nu har vi alla hundar på plats 4 IDutbildade hundar, Fixarn o Morris som är under utbildning o Vickes fina Daimy. Alla hundar markerar samma åker. Vi hittar tassavtryck! Vi får in syn OBSar från 2 olika håll.

Nu hjälper vi matte få upp en trygghetsvrå till Frida med matstation o övervaknings kamera. 2 timmar senare får vi ett samtal av matte! FRIDA ÄR HEMMA, hon är trött, mager, glad och mår efter dessa hemska omständigheter bra! Matte hälsar: Jag är otroligt tacksam till alla underbara människor som hjälpt mig att få hem min Frida! Tusen tack alla! / Ingrid & Robert med hundar.”

Som sagt – FÖRLORA ALDRIG HOPPET – DET ÄR DET SISTA VI MÄNNISKOR SKA GÖRA.

Viewing all 201 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>