I veckan fick jag ett mail från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).
Där håller man på att göra en undersökning gällande tandhälsa hos hundar och man bad mig att svara på en hel del frågor både om vad jag själv gör för en god tandhälsa för mina hundar men också vad veterinärer alternativ djurskötare rekommenderar eller nämner vid ett veterinärbesök, om de gör det överhuvudtaget.
Jag anser det som en mycket intressant undersökning, då munhälsan är ju precis som på oss människor lika viktig som övriga delar av kroppen och organ.
Som Ni ser så ligger detta projektet på Sveriges lantbruksuniversitetets hemsida om Ni vill läsa mer om det.
Min fråga till Er läsare är, hur gör Ni med Er hund eller katts munhälsa? Borstar Ni tänderna? Hur ofta? Hur borstar Ni och hur länge? Ger Ni tuggben – i såfall vad för tuggben? Andra tips på att förbättra hund- eller kattandhälsa?
Min upplevelse är att det tyvärr inte pratas så mycket om tandhälsa för djur som det bör göras. Men det är enbart min egen upplevelse/åsikt. Förutom då en viss reklam på en reklamkanal om ett visst tuggben och märke vill säga.
Problem med tandhälsa?
Många hundar har nedslitna tänder utan påvisbara symtom. Vid röntgen av rötterna kan man ändå ofta se att tandens rot är infekterad och tandbenet runtom lösts upp. Så även om du inte märker att din hund eller katt har ont i munnen så kan den mycket väl ha det. Hundar och katter undviker i möjligaste mån att visa smärta, så om den gör det har den sannolikt väldigt stora problem. Tandfrakturer är vanligast hos hundar men kan även förekomma på katter. En fraktur som går in i pulpan kan, förutom att det gör ont, leda till en infektion i tandbenet vid roten. Vid frakturer kan den blottade pulpan ofta täckas över så att tanden kan räddas om det görs inom några dagar. Annars blir man tvungen att dra ut tanden.
Tecken på tandproblem:
• Nedsatt aptit
• Undviker att gnaga på en eller båda sidor av munnen
• Kliar sig runt munnen
• Gnuggar käken mot golvet eller möbler
• Klapprar med tänderna
• Luktar illa och saliverar mer
Hundar och katter drabbas inte av karies lika ofta som människor. Deras saliv innehåller andra ämnen som gör att sockret inte påverkar tänderna på samma sätt. Men för många och söta mellanmål kan ge även våra sällskapsdjur karies även om det är sällan.
Hos katter leder dålig munhygien ofta till tandsten men också nedbrytning av tandrötterna, så kallad TR (Tooth Resorption, tidigare kallat FORL). Detta tillstånd verkar till viss del vara ärftligt, men du kan förbättra din katts chanser att slippa det genom att borsta tänderna. TR ger ilningar och värk och gör att tänderna måste dras ut.
Dålig andedräkt hänger ofta ihop med tandsten eftersom som det gör att bakterierna trivs och växer till. Men dålig andedräkt kan också bero på tex magkatarr, njursjukdom eller diabetes. Så om din hund eller katt fått dålig andedräkt bör en veterinär få undersöka den.
Undvik att använda din egen tandkräm till hunden. Hundar är till exempel känsliga för fluor och flera andra ämnen i din egen tandkräm kan skada hunden. Det finns särskild hundtandkräm, ofta smaksatt för att göra tandborsten godare. Att borsta med tandborsten doppad i vatten går också utmärkt. Det finns många andra tandhälsoprodukter som ibland kan hjälpa ditt djur till bättre tandhälsa, men inget kan ersätta tandborstning. Det finns helt enkelt inga genvägar till en bättre tand- och munhälsa för din hund.
Sköljning av tandkött och tänder med klorhexidin minskar bakteriebeläggningarna. Det finns klorhexidin munsköljlösningar speciellt avpassade för djur, tex Hexarinse.
Hur borstar jag tänderna på min hund eller katt?
Börja med att bara hålla runt din hund eller katts nos, stryk sakta och lugnt över kinderna. Beröm när den är lugn. Lyft lite på läpparna om det går bra. Om du tänker använda tandkräm kan du börja med att ta lite tandkräm på fingret och låta hunden slicka på det, eller stryk det försiktigt över utsidan av kindtänderna. Om du inte tänker använda tandkräm stryker du bara med fingret på utsidan av kindtänderna. Prata lugnt med hunden/katten och belöna när den är lugn och accepterar ditt finger.
Gör samma sak med en liten tandborste för djur eller barn. Blöt den i ljummet vatten först. Borsta kindtändernas utsida. Borsta kindtändernas och framtändernas utsida och om din hund eller katt accepterar det borsta även insidan av alla tänder.